Drunkard's path sjabloon

Charm packs zijn als chocolaatjes, je kunt ze niet weerstaan. Op het moment dat ik ze zie wil ik ze graag hebben en liggen ze met 1 oogwenk in mijn winkelmandje.

Met de achterliggende gedachten van de 5 inch blokjes heb ik een sjabloon gemaakt wat in Amerika bekent is als drunkard's path. De afmeting van het sjabloon is zodanig gemaakt dat je niet veel reststof over houdt. Hier zijn ze dan:

De set bestaat uit 3 sjablonen:
 A en B gebruik je voor het uitsnijden/knippen. Sjabloon C is de vierkant die je gebruikt als je sjabloon A en B aan elkaar genaaid hebt,hiermee maak je alle blokken kloppend qua afmeting.

Sjabloon B leg je op de rand van het 5 inch blokje. Met de pink en de duim hou je het sjabloon op z'n plek zodat het sjabloon niet gaat verschuiven, zo kun je nauwkeurig met je rolmes erlangs snijden. 
Sjabloon A gebruik je als je stof met een patroon erin gebruikt en deze op een bepaalde plek in je blok terug wil laten komen. Op z'n Amerikaans noemen ze dit Fussy cutting.

Bij het naaien gebruiken we een 1/4 inch voetje, als je dit niet hebt zorg je dat je deze afstand creëert met je naald door hiermee te gaan schuiven.

Eerst komt het stof met de binnenbocht, dat wordt onze achtergrond, met de goede kant naar boven (dat is wel belangrijk). En dan leggen we de kwart cirkel met de goede kant naar beneden erbovenop. Bij deze manier van naaien hoeven we geen speldjes te gebruiken.

We naaien langzaam om zo de onderste bocht goed aan te kunnen passen aan de bovenste kwart cirkel. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet.

Zo ziet het eruit, nu met het strijkijzer eroverheen. 

 

Ik zal jullie 2 blokken laten zien.Eentje is correct aan elkaar genaaid, de andere is wat verschoven.

Sjabloon C heeft de afmeting 4 en 1/4 inch, waarom? 

 Aan de linkerkant kunnen we de blok corrigeren tot 4,5 inch, maar aan de rechterkant  helaas niet. Om stress en tijdverspilling te voorkomen (denk hierbij aan alles uit elkaar halen en weer opnieuw beginnen) is het idee ontstaan om een 4 en 1/4 inch sjabloon te maken. Op deze manier heb je voldoende ruimte om fouten te corrigeren.

Op wat moet je letten bij het gebruiken van sjabloon C? 

 Op het sjabloon zijn lijnen aangebracht. De kwartcirkel en de naailijn. De plaatsen waar de lijnen zich kruisen zijn het belangrijkste voor de volgende stap van het naaien.

Het sjabloon moet je zo op de blok plaatsen dat de punten waar de naailijnen zich kruisen op de rand van de binnenbocht komen.Nu kun je de stof die buiten het sjabloon valt eraf snijden.

Zo heb je perfecte blokken voor de volgende stap.


Hieronder een aantal voorbeelden wat je met deze blokken kan doen

Reactie schrijven

Commentaren: 0